Isfiskeri i marts!

Fiiiisk!

Jeg troede lige, at foråret var på trapperne, men så kom den sibiriske kulde på besøg! Sikke en kuldebølge vi havde – for jeg skal sige havde, for den sluttede i går, og temperaturerne er godt på vej opad.. Ikke desto mindre, er der stadig få steder, hvor fiskeri fra isen er muligt, men jeg vil på det kraftigste advare, da smeltevand, regn og solopvarmning meget hurtigt kan nedbryde isen, og gøre selv ret tyk is, porøs. Alligevel har jeg lige lavet bloggen her, som inspiration til metoder og isfiskeri, når vi oplever det igen, når isen kan bære en vinter.

På offentlige søer, skal isen godkendes for færdsel af kommunerne, og reglerne siger, at der skal være mindst 13 cm. is overalt på det godkendte område – og så skal det fryse en del i nogen tid. Tommelfingerreglen er, at is vokser 0,1 mm. pr. minusgrad pr. time (dvs. 1 mm. pr. time ved 10 graders frost, eller 1 cm. på 10 timer med 10 graders frost). Faktorer, som solindstråling, kildevæld, til og fraløb mm. påvirker også regnskabet.

Fiskeri fra/ved isen er super spændende. Der altså et eller andet fascinerende ved at stå at fiske lige ovenpå de fisk, som måske står flere meter nede. Man kan købe et isbor, og meget nemt få lavet huller at fiske fra. Det er dog ikke helt billigt, men en økse kan også bruges til at hakke hul. Brug da gerne beskyttelsesbriller, da isen og vandet sprøjter. Lav ikke huller ude på søerne, der er så store, at andre kan falde i! Når hullet er lavet, fjernes grødis med en hulske eller hænderne, og du er klar! Fryser det meget, kan et par dråber madolie gøre, at der ikke så hurtigt, dannes nyis i hullet.

En lækker ørred fra isen!

En lækker ørred fra isen!

Sikkerhed!

Sikkerheden skal altid være 1. prioritet på en isfisketur! Se tips her på linket med 8 gode tips: 8 råd til sikkerhed på isen

Fiskeriet:

Der er mange metoder, man kan benytte på isen, og afhængigt af, hvilke arter, du fisker efter, kan bruges flere metoder, som jeg beskriver herunder. Desuden sender vi snart et afsnit af Fangstgaranti, hvor vi også fortæller om metoderne! Vi var nemlig af sted i søndags d. 4/3 i Kærshovedgård P&T, og i kan se et lille klip derfra, på linket her, hvor vi var i TV Midt-Vests nyheder i går aftes. Indslaget kommer 4,39 minutter inde i programmet: Isfiskeri Prewiew

 •  Pimpelfiskeri: Fiskeriet her er aktivt fiskeri med meget korte isfiskestænger, så man kan sidde/stå lige ved hullet og bevæge agnen lokkende under isen. Nogle gange kan man endda se fiskene komme hen til agnen mens man sidder og fisker! Der fiskes med små isfiskepirke, balanceprike, meget små blink, små jiggs, powerbait eller andet, der monteres med meget små trekroge eller en lille enkeltkrog. Herpå monterer man et lille stykke agn. Det kan være regnorm, melorme, powermaggots, honeyworms, eller eks. små gummidyr, som eks. sparkle nymph fra Powerbait, som har en ekstremt levende gang, når den monteres med et lille splithagl foran en lille enkeltkrog. Fiskene kan stå i alle dybder, så man må prøve sig frem. (Et lille ekkolod kan faktisk bruges til at lokalisere fiskene). Man lokker først med et par “hop” med agnen på 10-30 cm. derefter står man blot og sitrer eller laver små bevægelser med agnen. Fiskene hugger ofte ret kontant på metoden her, og jeg behøver vel ikke nævne, at fighten med store fisk er ret vild på det ultralette grej?

  Der fiskes gennem isen!

  Der fiskes gennem isen!

 • Flådfiskeri: Her placerer man blot stangen ved hullet med et klassisk (gerne lille) flåd, der agnes, som man ville ved almindeligt flådfiskeri – eks. med powerbait eller orm. Husk at powerbait flyder, så sæt et lille splithagl ved krogen, så det synker.. En bidmelder kan bruges, hvis man ikke står ved hullet – til at registrere hug. (Jeg bruger også en billig plastkugle med en clips på i stedet for en dyr bidmelder. (Den sættes på linen, og flytter sig ved hug). Lidt ekstra duft – eks. i form af trout dip, kan være udslagsgivende!

  Der flådfiskes med powerbait dyppet i trout dip

  Der flådfiskes med powerbait dyppet i trout dip

 • Svævende fiskeri: Her fiskes, som med flåd, men hvor man blot sænker agnen ned, og lægger en lille sten eller andet på linen, der, hvor agnen skal stoppe i vandsøjlen. (En lille clips eller lidt bøjet stanniol kan også være rigtig fin). Vægten skal ikke være større, end at den skal falde af, så snart fisken piller ved agnen.
 • Elektrikerrørsfiskeri: Her fisker man fra land, og istykkelsen er derfor ikke vigtig! En GENIAL metode til fiskeriet nu, hvor isen bliver usikker! Man laver et større hul i isen ved land, og bruger derefter flere sammensatte elektrikerrør, til at få ens agn ført langt ud under isen. Powerbait er at foretrække til ørredfiskeri, da baiten flyder over bunden. Til Gedder kan en død skalle på bunden gøre udfaldet – og til eks,. størfiskeri, er pellets eller en agnfisk fra søen at foretrække. Flådfiskeri er sågar også muligt, hvis du vil holde agnen i en fast afstand fra undersiden af isen.. Kun fantasien sætter grænser…. Se mere på linket her: Elektrikerrørsfiskeri – sådan!

Med disse få tips, vil jeg ønske jer knæk og bræk på jeres næste isfisketur – Pas på derude – Isen er ved at tø – så brug gerne elektrikerrørsmetoden i år!Sparkle nymph

Frank Sjøgreen

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Lystfiskeri