Aborreræs i å, havn og fjord!

Det sene efterår er fantastisk til aborrefiskeri, og lige nu, er aborrerne fede, kampglade og umanerligt smukke!

Et bundt fine skumringsaborrer på softbait!

Et bundt fine skumringsaborrer på softbait!

Aborrerne samler sig på årstiden her, ofte i åerne, havne og i fjorde, for at mæske sig i trækkende skaller og andre småfisk, der ynder at samle sig de samme steder. Aborren er kendt for at kunne være meget vægelsindet. Nogle dage hugger den på alt, hvor den andre dage, nærmest er umulig at lokke til hug. Der er dog tricks, der kan gøre det lidt nemmere at lokke fisken til bidet..

Der er i de seneste år, sket en utrolig udvikling i udvalget af softbaits, og der er utrolig mange valgmuligheder, når man går ind i en grejbutik og kigger på aborreagn. Det minder nærmest om en kæmpe forretning med bland-selv slik i alle regnbuens farver og former.

Klassisk jigg.setup

Klassisk jigg.setup

Og hvad skal man så vælge?

Aborrer læser ikke bøger og kigger heller ikke med på facebook – og derfor behøver det faktisk ikke være så svært.. Bare man tænker lidt, som fisken:

Fisken er på stedet for at finde en god kombination af læ for strømmen, skjulesteder og gode jagtsteder, hvor småfisk ofte kommer forbi. Aborren trykker sig meget gerne meget tæt ved bunden, og “sniger” sig tæt på byttefiskene, før den angriber. Aborren jager desuden gerne i flok, og kan – som løverne på savannen – nærmest omringe en flok småfisk, for derefter at overfalde dem i et ædegilde. Oplever du et sådant ædegilde, hvor småfisk springer ud af vandet for at flygte, er det vare med at få kastet derud i en fart! Kast lidt forbi stedet, og hal gennem stedet, hvor der jages.

Klassisk jiggfiskeri er selvfølgelig det mest kendte. Et jigghoved monteres med en softbait, der kan være formet, som en klassisk jigghale, en orm eller en fisk. Da aborren i øjeblikket, primært jager småfisk, er fiskelignende softbaits eller regulære jigghaler min favorit. Shads i hvide, gullige eller brunlige farver plejer at fange rigtig godt. De brunlige (Gerne transparente) fisker ofte suverænt i klart vand, hvor hvide og gule fisker bedre i uklart vand. Selvfølgelig kan andre farver bruges – men ovenstående er mine klare favoritter. Fisk, så jigghovedet ofte rammer bunden, og laver trykbølger i vandet, som aborren lokkes af. I meget uklart vand, kan jiggen erstattes med eks. en skallestrimmel eller reje, der gør, at aborren også kan lugte sig frem til agnen. Alternativt findes der forskellige duftsprays, som kan gøre det samme. Eks GULP rejespray, der sprayes på agnen, og får den til at lugte af reje de næste mange kast.

Efterhængt softbait er efter min mening mere fangende: Man binder en enkeltkrog (sylespids) – gerne med modhager på skaftet, på en 0,25-0,4 mm. nylonline eller fluocarbon, og 40-60 cm. oppe af linen en svirvel. Herefter en gummiperle og et passende stykke gennemløbslod eller alternativt fast lod uden gummiperle. Hovedlinen bør være fletline, så man mærker de ofte forsigtige hug. Softbaiten fiskes, som man fisker softbait med juígghoved. Enten hoppes (Jigges) den over bunden, eller kravles over bunden med små løft undervejs. Fordelen med den efterhængte softbait er, at den går meget mere naturligt, og lægger sig, som en syg fisk på bunden ved spin-stop. Aborren samler den meget ofte op under spin-stoppet, og når du skal lave næste hop, er den der!

Efterhængt softbait - en effektiv metode!

Efterhængt softbait – en effektiv metode!

Fisk gerne over områder med ral, muslinger eller groft sand, eller nær trærødder og stensamlinger. Hvis du ikke får hug eller fisk indenfor få kast, så mist ikke tålmodigheden. På svære dage, skal aborren ofte tirres med flere kast, men glem dog heller ikke at få afsøgt flere steder.. Aborren går meget gerne i større eller mindre stimer – og finder du dem først, er der ofte flere fisk at komme efter! Store aborrer kan dog af og til gå mere for sig selv, så ingen regler uden undtagelser..

Er du ved et stræk, hvor du vil blive i længere tid, kan der med fordel fiskes med to stønger: En med klassisk fiskeri, som beskrevet herover – og en med naturlig agn på bunden (Skalle, filet af småfisk, fjordrejer eller skalrejer fra frost.) Her skal man dog være obs på, at man skal være tæt på stangen, hvis fisken ikke skal sluge så dybt, at genudsætning bliver svær.

Aborren er en prægtig spisefisk, og trods den forholdsvis beskedne størrelse, er den meget kødfuld. Tag dog ikke mange fisk med hjem, og genudsæt gerne, så bestanden opretholdes.

December nærmer sig – og hvad kan næsten være bedre, end at fange en smuk, sortstribet aborre, der stritter af sundhed og fighter fantastisk med sine rykkende fightmåde.

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks