Efterårs og vintergedder på søen – Sådan!

Fiiiisk!

På TV Midt-vest vises torsdag 30/11 kl. 19:55, afsnittet, hvor bl.a. gedden herunder blev fanget. Se med der, og få tips til dit fiskeri. Programmet kan streames live kl. 19:55 på Live-tv

 

2. dagens største gedde. 106 cm

2. dagens største gedde. 106 cm

Vi er ved at optage til sæson 5 af tv-progamserien Fangstgaranti, der går i luften 23 november i år, og vi valgte at tilmelde os til Predator Cup i weekenden, den 14+15/10. Vi vidste godt, at der skulle mere end almindelig meget held til, for at vi skulle få en præmieplads i konkurrencen, da nogle af landets allerbedste lystfiskere med det vildeste udstyr i søkort, ekkolod og andet gejl, ville deltage – men spændende skulle det nok blive!

Her i bloggen vil jeg fortælle jer om mine erfaringer i efterårets og vinterens søfiskeri – noget, der bl.a. gav mig andendagens største gedde, og 3 gedder over 90 cm.

1. dag

Vi startede op i Silkeborg søerne lørdag, hvor konkurrencens første del skulle foregå. Konkurrencen var ren C&R og man skulle tage billeder af de fangede fisk på en udleveret måleplade, med ens deltagernummer synligt på. Man kunne hver dag, deltage med 3 gedder, 3 aborrer og en sandart, hvor centimetrene gav point. En cm. gedde gav 1 point, 1 cm. aborree, 2 point og 1 cm, sandart 3 point. Desuden var der 1000.- gavekort til første fisk hver dag. Der måtte kun fiskes med kunstagn.

Mit aborresetup øberst i billedet. Nederst geddekasteagn.

Mit aborresetup øberst i billedet. Nederst geddekasteagn.

Der var omkring 100 mand (knap 50 både) tilmeldt, og da startskuddet gik, ved de små fisk i Silkeborg, sejlede alle af sted ud i søerne. Lørdag var præget af støvregn og gråvejr, mens søndagen havde mere lyst vejr uden regn og desuden solstrejf. Vindene holdte sig i svage til jævne, så alt var ok.

Konkurrencestemning

Konkurrencestemning

Vi startede med kun at sejle ca. 200 meter, hvorefter vi stoppede, og fiskede efter aborrer for at se, om vi kunne fange turens første fisk. Vi fandt hurtigt nogle spredte stimer aborrer på ekkoloddet, og fiskede efter dem. Generelt står aborrerne relativt bundnært, især i lavtryksvejr, som vi havde denne lørdag. Peter Fris, min makker, fiskede med dropshot og 3 cm. gummiagn, mens jeg fiskede med 10 grams grålig jigg, og et sildeforfang, som ophængere. Aborrerne ville dog slet ikke lege med, så efter lidt søgen efter fiskene i søen, sejlede vi ned i Remstrup å, der næsten altid er god for aborrer i efteråret¨. Desværre var der 7 andre både, der havde fået samme ide, og om det var det, der ggjorde aborrene ualmindeligt svære at fange, eller vejret – er svært at sige, men svære var de.. Det var kun  meget få både, der fik fyldt deres aborrekvort den dag – og generelt var fiskeriet svært om lørdagen. Vi fik 2 aborrer nede ved togbroen og min var så lille, at den ikke talte med, hvor Peters på 25 cm. gav 50 points. Gedderne så vi slet ikke noget til, selvom vi trollede en del rundt efter dem. Til trolling, brugte vi om lørdagen, 6 stænger. 2 fiskede lige bagud med geddeshads på 20-25 cm. Længere ude havde vi 2 tilsvarende med shads eller wobblere, og på de yderste, trak vi paravaner på (Paravaner er en slags vandret liggende flåd, men en styrefinne, som man sætter fast på linen. En clips på linen, udløses ved hug/tilslag, så paravanen ikke yder modstand. Paravanen trækker agnen ud fra båden til siderne, so man kan afdække meget mere vand, mens man troller. Paravaner fås både i højre og venstre-udgaver) efter paravanerne (Ca. 10 meter), trak vi store geddewobblere eller store shads, der gik 2-5  meter nede. Vi fiskede generelt langs skrænterne på mellem 8-15 meter vand. Generelt er det vigtigt at vide, at søens gedder, meget gerne stiger efter de store geddeagn. Får mange år siden, troede jeg, at hvis ekkolodet viste gedder i 10 meters dybde, så skulle man fiske 10 meter nede – men gedderne stiger meget gerne adskillige meter op efter agnene – hvilket vi også fik erfaret på 2. dagen, da hele 3 både, havde gedder oppe og angribe paravanerne!!

Fisk ses tydeligt på ekkoloddet. Stimer i midtvandet og gedder nedenunder og på sidescan.

Fisk ses tydeligt på ekkoloddet. Stimer i midtvandet og gedder nedenunder og på sidescan.

Peter sejler - kamerabåden ses i baggrunden.

Peter sejler – kamerabåden ses i baggrunden.

Vi fik dog ikke så meget, som et eneste geddehug på førstedagen, og kunne, da vi kom til land kl. 16, hvor konkurrencen sluttede, konstatere, at mange andre heller ikke havde fanget så mange gedder. Et enkelt hold havde dog 3 meget flotte gedder, de alle havde fanget på 30-40 cm. store gummiagn, fisket relativt højt… Store agn giver åbenbart store fisk…?

Efter afslutning, kørte Henrik og jeg til Skanderborg vandrerhjem, hvor i havde lejet en hytte for natten til meget rimelig pris. Efter en times tid, kom Peter Fris rullende med en noget anden båd, end den gamle glasfiberjolle, vi havde fisket med første dag… Han havde lånt Mikkel Matzens båd…. Mikkel arbejder i Effektlageret i Horsens og har abnormt mange store gedder på samvittigheden, og han kom og gav os et par fif til søndagens fiskeri, samt instrukser til båden, der var udstyret med alt muligt lækkert… 2 kæmpe ekkolod med søkort, og sidescanner, frontmonteret, fuldautomatisk elmotor med gps, og meget meget mere… Det her ville blive noget mere komfortabelt end om lørdagen!!

Mikkel lånte os også nogle af hans enorme geddeagn.. Gummishads på 30-40 cm, der lignede ål, ørreder og brasen.. Det her ville blive vildt! Til de store gummiagn, bruger han altid stingers og ikke fastmonterede kroge. Krogsættet, der består af 2-3 kraftige trekroge, monteres i gummiagnen med stingere (små spyd eller bøjede stålstænger, der trækkes ud af agnen ved hug). Stingermetoden gør, at gedden ryster agnen væk fra dens tænder, hvilket både gør, at agnen ikke flås i stykker, men også, at gedden sidder bedre fast på krogsættet.. De 40 cm. stoere ørredlignende agn, vejede næsten et kilo!!! Spørg lige, om jeg havde fiskefeber til om søndagen!!! Efter en ekstremt lækker burger og en øl, faldt der dog hurtigt ro over os, og vi sov, som sten den nat. Link til stingermontage:

2. dagen

Søndag morgen, fik vi den lækre båd sat i vandet i Skanderborg sø ved Vester Mølle, hvor denne dags konkurrence startede, og da v havde spist lidt kage og rundstykke, som var med i prisen for de 2 dages konkurrence, sejlede vi ud, og fik søsat de enorme geddeagn, men ekkolod og kortplotter, viste, at der var væsentligt flere fiskestimer oppe i vandet, end der var i Silkeborg dagen før – og vi kunne også se mange rovfisk på loddet! Fiskestimer tegner sig, som klatter af “grums” på ekkoloddet, mens større fisk, tegner sig, som bananforme på loddet. Jo større “banan”, jo større er fisken.. Og når der stod bananer nær klumper af småfisk, var det næsten 100% sikkertgedder eller sandart. Man vil også kunne se, at nogle gange står småfiskene i store klumper uden mange bananer omkring, mens de andre gange står i spredte klumper med bananer imellem – her jager gedderne mere aktivt, og spreder småfiskene.. Bare et tip! Troller/dørger du hen over sådan en stimespredning, eller har du et forsigtigt hug, så drej hurtigt båden til den ene side og tilbage igen – så speeder du agnene i den ene side op og modsat i den anden side. Der er selvfølgelig ikke tvivl om, at en trollet skalle eller anden naturlig agn, kunne fange fisk også – og især aborrerne kunne sikkert blive lokket tikl hug med regnorm.

Her i efteråret, begynder småfiskene at samle sig i stimer på skrænterne mod de dybe huller i søerne. Det ved rovfisk, som aborrer, sandart og gedder, og det er her du skal lede. Dog kan du finde selv store gedder og pæne aborrer på lavere vand, til frosten begynder om natten. Senere på året, klumper fiskestimerne sig mere og mere sammen på dybere vand, og rovfiskene følger med..

Så er vi i gang! Paravanerne og agnene ligger klar.

Så er vi i gang! Paravanerne og agnene ligger klar.

Vi havde lidt mere spredning på agnene, end dagen før. Inderste agn (Oftest de helt store agn), blev fisket ca. 5 meter til hver side af båden og derefter 5-10 meter længere ude en mellemstor agn, og længst ude en ålelignende agn, der gik dybere. Vi fiskede generelt mellem 2-6 meter nede i vandet over 8-16 meter vand. Fiskestimerne vi så, stod oftest mellem 5-8 meter nede. Efter en lille times sejlads, krøllede min stang med en 40 cm. åleshad, totalt sammen, og der var massiv modstand for enden af linen! FIIISK råbte jeg – og efter en god fight, kom en super flot gedde til syne, som vi fik landet i det store fangstnet og lagt på måtten og målepinden. 106 cm. massiv gedde! Yahoo! Jeg tror mit glædesråb, kunne høres over det meste af søen!  Ud kom gedden igen, og vi trollede videre imens, da spredningen på stængerne og den automatiske elmotor gjorde, at vi kunne fiske, mens vi afkrogede fisken. Efter en times fiskeri kom næste hug! En rigtig grov fisk, nappede en 30 cm. skriggrøn brasenshad, og gav en rigtig fin fight – i øvrigt blev vores ene paravane overfaldet af en anden fisk under fighten (Vi lå på 12 meter vand…!) og en time yderligere efer fik jeg endnu en på ålen på 90 cm. Sikke en dag. Peter havde ikke fået gedde endnu, men kortet til konkurrencen var fyldt, så vi gik nu efter aborrer på nogle skrænter og knolde, hvor vi fiskede på 6-10 meter vand på skrænterne. Peter er genial til aborrefiskeri, og han fik hurtigt en fin aborre på en brunlig jigg på 6 cm. Kort efter sik jeg bundhug på min 9 cm. blå/hvide jigg. Bundhuggget blev dog levende, og jeg håbede voldsomt på en god sandart, men måtte sætte en 64 cm. gedde ud efter at have pillet krogen ud. Aborren fiskede vi en lille meter over bunden, hvor jiggen blev fisket meget langsomt. En gang i mellem blev jiggen sænket på bunden og derefter en meter op igen. Vi kunne se mange fisk, der steg til jiggen på loddet, men vi fik kun den ene, så vi vidste godt, at vi ikke ville vinde præmier. Grundet de store gedder, ramte vi dog en 4. plads på dagen og en samlet 15. plads. I min optik, ikke ringe, med vores søerfaring og i forhold til, hvem vi var oppe imod.

Gedden på 93 cm, tog en 30 cm. grøn brasenimitation.

Gedden på 93 cm, tog en 30 cm. grøn brasenimitation.

Programmet fra konkurrencen, hvor i kan se fangsterne og meget mere, kan i se 30/11 på TV Midt Vests regionale program, eller Live på: https://www.tvmidtvest.dk/Live når programmet sendes. Efter sendingen, lægges programmet på deres hjemmeside og kan ses når, som helst.

Gedden på 90 cm. tog en 40 cm. åleimitation

Gedden på 90 cm. tog en 40 cm. åleimitation

Jeg håber at have inspireret jer til en tur på søerne her i efteråret og vintertiden. Husk sikkerheden først, og husk også, at der jo også sagtens kan fiskes fra flydering, kajak og andet – eller fra land, nær skrænterne!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks