VILDT fiskeri på Vestkysten!

Pighvar, Makrel, Stavsild, Havbars, Pelamider….

September! En pragtfuld fiskemåned, og en af de allerbedste på Vestkysten – hvis altså vinden ikke er for kraftig fra vest…!

Og det ser faktisk ud til, at vi får relativt svage og skiftende vinde, den næste tid! NU skal der fiskes!!

Makrel og Stavsild:

Stavsild!

Stavsild!

Sommeren i år, har været præget af meget vestenvind, og som følge deraf, har vandet ved vestkysten været uklart mange gange, hvilket for den elskede makrel, til at holde sig langt fra land. Til gengæld er der fanget mange i de østvendte havne i landet, da der jo her, har været fralandsvind og klarere vand.

Makrellen fanger du bedst på lidt dybere vand, fra havne og moler. Makrellerne går gerne et stykke ind i havnene, så fisk ikke kun ud mod havet, men også ind i havnen. Makrelforfang og en kastepirk på 25-60 gram er sagen. Der fiskes i varierende fart og dybde. Fiskeriet vil af og til også kaste en stavsild af sig, som fighter rigtig godt og er en kæmpe sildeart, der kan nå over 50 cm. længde! På svære dage, kan flådfisket småfisk, som sild, tobis eller fiskestrimler fange mange flere makrel, så prøv dig frem.. HUSK også at kigge efter stimer af småfisk, når du går ud på molen eller høfden. Ofte presser makrellerne småfisk næsten helt ind på stranden, og så kan der være meget bedre fiskeri helt inde ved land. Her kan eks. fiskes med lette blink, UL grej mm. og en makrel, giver en udsøgt fight på let grej!!

Pighvar:

43 cm. pighvar fra 6/5

43 cm. pighvar fra 6/5

Pighvarren er kommet igen, efter en gydepause hen over sommeren, og der fanges faktisk rigtig fint med pighvarrer på de kendte pladser: Børsmose, Henne og Vejers strande. Der skal fiskes meget kystnært mellem stranden og 1. revle, da fiskene går MEGET tæt på land… Se mere om dette i linket her: Pighvarblog og metoder

Der fanges selvfølgelig også pighvarrer andre steder på vestkysten, og jeg hører ofte om pighvar fra Hvide Sande, Jammerbugten og Rubjerg knude – men der fanges bare flere på de 3 førnævnte strande.. Lidt bølger gør ikke spor – bare vandet har en sigtbarhed på mindst ½ meters penge, er der gode chancer for pighvarfangster. Fiskeriet er bedst på toppen af højvande, men der fanges fisk hele dagen igennem. Afsøg kysten og fisk aktivt. Fiskene “klumper” sig ofte nær revlebrud, så pludselig kan man fange flere fisk samme sted, efter 500 meters resultatløs afsøgning af kysten.. Pighvarren kan fanges til slut oktober, hvor fiskeriet langsomt aftager med temperaturen.

Havbars:

62 cm. havbars.

62 cm. havbars.

Denne toptunede, salte udgave af aborren, fanges der flere og flere af langs primært vestkysten. Havbarsen er en af vores absolut bedste fightere. Den fiskes på almindeligt spinnegrej og blink/kystwobblere, som havørreden. Havbarsen fanges primært fra molerne ved Thyborøn og nordover, helt til Skagen. Opsøg stenede kyster og fisk tæt til stensætninger og høfder. Et godt tip er, at kigge på google maps sattelitfotos, hvor men kan se stensætninger under vand.. Havbarsen elsker at jage fra skjul, hvorfra den overfalder ethvert bytte! Fiskeri med flåd og småfisk er også effektivt, og de helt store, tager ofte hele sild, fisket direkte på bunden – hvis agnen ikke ædes af andre fisk/krabber inden.. Jeg har hørt om gode fangster fra Høfderne i Thyborøn, Jammerbugten (opsøg stenede stræk), Bulbjerg foran klinten og lidt til begge sider, Vigsø, Skagen (begge sider af høfderne). Der er helt sikker masser af andre steder! Bemærk at der er specielle fredningsbestemmelser for havbarsen syd for Hanstholm.

Pelamider:

Mini-tun! Ikke umiddelbart en fisk, der er nem at fange fra land, men fiskei fra Skagen havn eller i småbåd i dette område, skal kunne give fisk! Erhvervsfiskerne fanger i alle tilfælde en hel del (læs: Mange hundrede kilo i eet træk, når det går godt..) Metoden er lidt den samme, som til makrelfiskeri, men fiskene her, kan komme op nær 4 kilo, og vil splitte grej og forfang ad, hvis du ikke passer på… Brug derfor kraftigt spinnegrej og maks. 1 ophænger. Prøv også at fiske med flådfisket sild eller tobis.. Og udlæg evt. et duftspor af fiskeblod/rensede fisk, hvis du kan komme af sted med det… det lokker dem til! (og andre fisk i øvrigt også…)

Knæk og bræk derude! Husk også lige at nyde de guddommelige solnedgange og den rå natur derude!

Frank Sjøgreen

 

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks