Pure Fishing Danmark

På fisketur i feriedanmark!

Industriferien rammer os om et øjeblik, og mange drager ud i landet på ferie. Mange har fisket før, men når man kommer til andre steder i landet, kan det være svært at finde ud af, hvad man kan fange, og hvad der skal fiskes med… Derfor har jeg lavet en kort, lille feriefiskeguide her, så du/i lettere kan få fine fiskeoplevelser landet rundt.

Grejets kvalitet er ikke vildt vigtigt, hvis du ikke fisker mere end få gange. En god all-round stang på 8-10 fod og et fornuftigt fastspolehjul, så er du kørende..

Når man kommer til en kyst/et havneområde, kan det let virke uoverskueligt, men mulighederne er næsten uendelige, og mulighederne for fangst, rigtig gode! Det kræver blot forskellige teknikker.

På kysterne, er der områder med sten, sand og tang, og vores kyster varierer rigtig meget.. På sandede kyster, vil der ofte kunne fanges fladfisk, der kan befinde sig ganske tæt på land. Hvis der er varmt og solrigt, fiskes så dybt, som muligt fra stranden – gerne mellem 2-3 revle, og med eks. bundfang med sandorm, børsteorme eller GULP tilsvarende. Ofte kan man købe friske sandorme nær populære feriestrande. Jeg foretrækker dog at have et par bøtter GULP børsteorme med i tasken, da jeg så har madding til enhver tid. Husk meget gerne, at flytte dit forfang en meters penge hvert minut efter udkast – det giver lyde i vandet og spreder duften, så fladfiskene hugger.. Måske kommer en havørred også forbi.. Desuden chance for fjæsing, som er grådig, meget velsmagende, MEN har giftige pigge på ryg og gæller, så pas på… Skær dem væk, og du har en prægtig spise!  Prøv i øvrigt en tidlig morgen eller sen aftentur.. Her kommer de større fisk, tættere på land..

Et par fine skumringsfisk!

Et par fine skumringsfisk!

På kyster med blandet bund (sten, tang og sand – også kaldet leopardbund) er der en større artsrigdom. Her er der ofte både havørred, multe, hornfisk fladfisk og makrel. Her kan fiskes med bundfang, som på den sandede kyst, men nær tangen, sil man ofte få maddingen ædt af krabber. Fiskeri med blink og måske en ophængerflue, vil give mulighed for eks. havørred og makrel. Fiskeri med flåd (prop) og eks. regnorm, sildestrimler, GULP, børste eller sandorm, kan give næsten alle fiskearter.Hornfisk1

Havne og moler er rigtig spændende fiskepladser. Her kan fiskes over dybere vand og der er større chancer for makrel, sild, større havørred med mere.  Især havne kan virke, som fælder for fisk, og der er derfor ofte mange flere fisk at fange i havne, end på åben kyst. Stimefisk, som sild og makrel, fiskes bedst på silde eller makrelforfang, med et blink i enden. Her kan man være heldig, at fange flere fisk på én gang. Hvis havnene ligger nær ferskvand/brakvand, kan man også være heldig at fange aborre, skaller og gedder.

Forårsgedde.

Forårsgedde.

I ørredsøerne er der rig mulighed for fangst. Dog er fiskene ikke så bidevillige, hvis vandet er for varmt – men de kan lokkes til bid.. Læs mere om det, på linket her: Sommertips til ørredsøerne

I sø gadekær og moser, kan der fanges en masse fiskearter. Rovfisk, som aborre, gedde og sandart, samt fredfisk, som skalle, suder, karudse, brasen og karpe. Med en simpel prop og orm, kan man fange både aborrer og fredfisk, og er der noget mere beroligende, end at se en prop hoppe rundt på overfladen? HUSK: Brug gerne max. 0,25 mm. line og ikke for store kroge – det giver flere fisk! Med blink, wobblere, gummijiggs og spinnere, kan man fange aborre, gedde og sandarter. (Husk geddeforfang til gedderne, da de har skarpe tænder). Spørg altid gerne hos en lokal fiskegrejshandler – de ved, hvad der kan fanges i nærheden – og med hvad.

Åer og bække er også spændende steder. Her kan i mange vande, fanges forskellige ørreder og måske endda laks. I andre åer og bække, kun skaller og aborrer – men lige sjovt er det! Husk at nyde hver en fangst – man bliver mere lykkelig, hvis man ikke stiller for store krav.

Husk, at der skal købes fisketegn (P&T søer undtaget) for personer mellem 18-65 år, og at der skal købes særskilt fiskekort til de fleste ferske vande. Dog kan man ofte få lov at fiske i en lokal mose, hvis man spørger pænt ved landmanden..

Jeg vil ønske jer alle en pragtfuld ferie – og et kæmpe knæk og bræk derude.

Tjek resten af min blog ud, og find flere tips og tricks til andre arter, hvis du har lyst. God fornøjelse og god sommer!

Frank Sjøgreen

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks