Pighvar fra vestkysten.

Jeg har for nylig, afholdt pighvarkursus i Vejers, og da der kom flere til mit kursus, end planlagt, lovede jeg de øvrige, at lægge lidt af tingene derfra, her på bloggen, samt links til mine tidligere blogs om emnet. Tænker at det kunne have andres interesse – derfor bloggen her:

43 cm. pighvar fra 6/5

43 cm. pighvar fra 6/5

Links til tidligere blogs fra undertegnede:

Teksten fra aftenen/kursus:

 

Vejers Strand

Fiskeri – året rundt!

Vejers strand, er med sin brede sandstrand og forholdsvis svagt skrånende vanddybde, ideel til masser af fritids og vandaktiviteter. Herunder fiskeri!

Pighvar: Vejers strand er nok mest kendt, for sit fremragende pighvarfiskeri, som hører til blandt landets bedste. Den bedste sæson ligger normalt fra sidst i april til midt i juni, og der er desuden godt fiskeri igen i august og frem til og med oktober – afhængigt af vandtemperaturen. Der kan også fanges pighvar fra marts og hen i start december, men fiskeriet er meget mere usikkert og svingende.

De fleste pighvarrer fanges i timerne omkring højvande, men der kan fanges fisk dagen igennem, fra tidlig morgen og til en times tid efter solnedgang. Natfiskeri kan sågar også give fisk! De fleste fisk er mellem 25 og 50 cm. og der er enkelte større. Der fanges hvert år fisk over 5 kilo! Mindstemålet på 30 cm. for pighvar, skal overholdes, og fisk under dette mål, skal genudsættes, uanset deres tilstand! Personer fra 18-64 år, skal have fisketegn, som bl.a. kan købes på www.fisketegn.dk

I modsætning til vores kære Tyskere, som ofte fisker med meget lange stænger, og kaster meget langt ud, så er det slet ikke nødvendigt for at fange fisk i Vejers – faktisk fanges langt de fleste under 30 meter fra land…. Desuden er det ofte slet ikke nødvendigt at vade ud – man kan sagtens fiske fra stranden..

Hovedparten af pighvarrerne jager bl.a. rejer og hundestejler i det lave vand, mellem land og 1. revle. (april-maj). Herefter kommer tobiserne, og fra midt maj og resten af året, går pighvarrerne helst efter dem.

Pighvarren er meget grådig, og på ingen måde kræsen. Mange spørger mig, hvilket blink og ophænger, de skal bruge, men det er ikke så vigtigt i forhold til at få hug… Vigtigst er at afstemme vægten på blinket, efter strøm og vind.. Er der fralandsvind og svag strøm, er 18 gram rigeligt, mens op til 40-50 gram kan være nødvendigt ved hård strøm og vind. Hvis vandet bliver for uklart, er det svært. Ligeledes ved meget hård strøm, da fiskene så ”trykker sig til bunden” – Men bølgernes højde har ikke megen betydning – heller ikke vindstyrken. Fralands og syd til sydvestlige vinde er at foretrække.

Jeg anbefaler at fiske med et fiskelignende blink med trekrog i enden, og en eller flere ophængere over dette, i forårs/sommermånederne. I efteråret, kan fiskene være mere sky, og her vil en efterhænger efter blinket kunne give flere fisk (Men det kludrer dog lettere ved kast).

Som ophængere, kan man bruge et almindeligt makrelforfang, et faldfiskeforfang med perler, eller en gummiagn, som eks. GULP; der også har lokkende duft. Fiskestrimler af hornfisk, sild, makrel, eller bugskindet fra fladfisk. (Strimlerne sættes på ophængerens kroge.)

Der fiskes fra stranden, eller maks. Knædybt vand, ved, at man kaster skråt udad til første revle (Land gerne på toppen af revlen, hvor der er meget lavt/intet vand, og træk derefter ind gennem det dybere vand mellem revlen og stranden. Efter et kast, tages 5-10 skridt og det gentages herefter, til man ikke gider gå længere.. Fisk gerne med et par kast mere, omkring åudløb og revlebrud, da fiskene koncentreres her. Der fiskes ikke hurtigere, end at blinket rammer bunden af og til.

Hug føles oftest, som bundhug. Træk derefter fisken til land og strand den på stranden. HUSK stram line hele tiden!! Er fisken stor, kan den ”suge” sig fast til bunden, så den ikke kan trækkes til land. Gå da ud, og træd på den, hvorefter man bukker sig ned, og samler den op ved at gribe den fast i munden, som ikke har tænder.. (Pas på krogene). Være meget obs på, at store fisk, ofte forveksles med bundhug…

Andre arter: Der er i pighvarsæsonen også mange skrubber, og en anelse rødspætter på det lave vend. Igen ingen grund til at kaste langt ud – fisk mellem land og 1. revle eller ved lavvande mellem 1 og 2. revle. Mange tror, de fanger rødspætter konstant, men det er næsten altid skrubber, der også kan have røde prikker. Hvis fisken er ru på ryggen, er det en skrubbe. Disse fladfisk, vil helst have agn, de lugter sig frem til. Derfor fanges de oftest på fiskestrimler, sandorm, børsteorm eller GULP agn. Du kan sagtens fiske dem med samme rig, som pighvarrigget – men hal langsommere ind med mange pauser undervejs. Og hvis der er hug, så giv slæk line nogle sekunder, så fladfisken kan nå at sluge. Mindstemål på skrubbe er 25,5 cm og 27 cm. for rødspætte.

Lejlighedsvis fanges også makrel, sild, ål og havbars derude – ofte ved fiskeri på lidt dybere vand (Lange kast), samt ved sen aften/nat/morgenfiskeri, hvor større fisk kommer tættere på land.

Link til blinkknude:

Blinkknude

Link til ophængerknude:

Ophængerknude

 

 

I kan altid maile spørgsmål til mig på: frank.fisker@hotmail.com

God fornøjelse, ”Knæk og bræk”.

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks