På størjagt!

Størfiskeriet i Danmark, har siden dets start i 2007, haft en kæmpe udvikling, og der er kommet både flere vande, flere stør, og langt større fisk, end dengang. Det stiller andre krav til det grej, man bruger, og der er også en række regler, man skal sætte sig ind i, inden man tager af sted på størfiskeri. Der er desværre – på ingen måde – de samme regler overalt, så derfor bliver man nødt til at læse om dette, på søernes hjemmesider, da man ellers risikerer at bryde reglerne og i værste fald – blive bortvist – eller komme til at skade fiskene.. Nogle vande påbyder eks. modhageløse kroge – andre ikke, og så videre.

Under alle omstændigheder, skal der kraftigt grej til. Almindeligt ørredgrej er alt for let, og det vil trække alt for længe ud, at skulle fighte store fisk, med risiko for at de dør/mistes under fighten. De fleste vande, anbefaler karpestænger på 2½-3½ lbs, eller meget kraftige spinnestænger, som kan have samme testkurve. LBS-tallet står for den vægt i lbs, der skal til, for at bøje stangen 90 grader. (1 lbs = 0,4536 kilo) Stangen bør være mimimum 10 fod, så fiskenes kraftige stød i linen, kan afbødes. Hjulene skal have en god bremse og der anbefales forskelligt af liner og forfang – se søernes hjemmeside for dette. Jeg bruger selv 0,25 fireline eller 0,50 mono, som hovedline. Fletlinen fungerer klart bedst, når der fiskes på lang afstand, grundet dens meget lave elasticitet.. Kroge skal naturligvis være af kraftigt gods, og når der er kastevægt på linen, skal det monteres, så det falder af, hvis man mister forfanget (Så fisken ikke slæber rundt med bly). En stor afkrogningsmåtte (en gammel luftmadras, et liggeunderlag eller andet, kan bruges..) er et must, og et stort net.

Grejet er sat!

Grejet er sat!

I Herning fiskepark, og enkelte andre størvande, er der mulighed for natfiskeri (I Herning skal det godkendes af ejeren først), og da der er en helt speciel ro, og fred for ørredfiskere om natten, valgte jeg natten den 4/6 her, og var derude ved 22-tiden.

Jeg startede med at fiske med Halibut pellets, dyppet i lakseolie, som jeg tidligere har haft stor succes med, og jeg kastede samtidigt en stang ud med et enkelt majskorn på, til skaller, da man må fiske med agn fra søen i Herning (Det må man i de fleste størvande – og fileter fra skaller eller ørred, kan være meget effektive..). Jeg nåede heldigvis at fange et par skaller inden mørket faldt på, og havde et par pil på mine pellets (Jeg fiskede med 2 stænger). Der var dog ikke noget, der blev hængende. Det er meget typisk, at man skal være over stangen øjeblikkeligt med pellet/boilliefiskeri, hvor der ofte er mere stabile hug, når der fiskes med eks. skalle/ørredfilet.

Efter midnat, riggede jeg om til skallefilet, fisket på 2/0 enkeltkrog, 0,60 forfang af fluocarbon og 1 meter til gennemløbs-kastevægt på 50 gram. Og tro det, eller ej… Der var hug, bare 10 minutter efter agnskift!

Bip-Bip-Biiiip!

Jeg havde lige sat mig til rette i min stol, da bidmelderen gjaldede, og jeg fløj over den kraftige stang. Jeg nåede desværre kun at mærke et par tunge rusk, før den slap igen…. Den var stor!!

Efter lidt småpillerier, var der rineligt stille frem til kl. 3:30, bortset fra ørrederne, der konstant sprang rundt i søerne.. Men så kom den!!

Støren på 167 cm, og 26+ kilo!

Støren på 167 cm, og 26+ kilo!

Et konstant bip fra min højre bidmelder, fik mig op af stolen, og nu sad den der! En helt utrolig modstand for enden af linen, indikerede, at det her var en rigtig stor fisk! Fisken tog et ekstremt langt udløb, næsten helt op til den anden ende af søen, hvor den sprang næsten helt ud af vandet! Kold k… den var stor! Fisken gik herefter dybt og ruskede med hovedet flere gange, og tog mange silde udløb, inden den kom hen til mit 50 tommer karpenet, der pludselig virkede lille…. Men i kom fisken, og nu kunne jeg rigtig se, at det er måtte være en 20+ fisk! Fisken kom op på min xxl afkrogningsmåtte, hvor længden viste 167 cm! Heldigvis havde jeg en vægt med til tunge fisk også, og jeg fik hurtigt vejet den enorme fisk, til godt 27 kilo – minus måtten på knap 1 kilo. Altså over 26 kilo stør klokken halv fire om natten! Efter hurtig afkrogning og et par skud med selvudløserkameraet, kom fisken ud i sit rette element igen, og svømmede væk, som intet var sket.

Fisken på måtten

Fisken på måtten

Jeg tror, jeg vækkede det halve af Herning, da jeg jublende, hoppede rundt på bredden, til jeg langsomt faldt til ro igen, og satte mig. Blot 15 minutter efter, havde en stør på godt meteren, dog forelsket sig i en af mine skallefileter, og måtte op til fotografering og genudsættes.

Størene hugger fint selv på varme somre, så prøv det spændende fiskeri! Bifangster kan i øvrigt forekomme, da der i mange størvande, også er eks. karper, ål, gedde, sandart, eller maller….

en mindre stør fra natten!

en mindre stør fra natten!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

Mit grej på turen:

  • Stænger: JRC Skyliner 12 fod, 3lb
  • Hjul: Penn Affinity 8000
  • Line : 0,42 mm. monofilline Trilene XL
  • Net: JRC 50″ karpenet
  • Afkrogningsmåtte: Black Cat xxl
  • Bidmeldere og rod-pod: JRC
Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks