Pighvarrer i mængder…

Indtil omkring 1. maj i år, var pighvarfiskeriet meget svingende. Men SÅ kom de også! Der fanges i øjeblikket rigtig mange pighvarrer, især på den jyske vestkyst omkring Vejers, Børsmose og Henne, men der er også fine meldinger fra bl.a. Djurslands sandede og grusede kyster, Langeland, Samsø, Storebæltskysten og selv på Bornholm er der fanget pighvarrer fra kysten!

43 cm. pighvar fra 6/5

43 cm. pighvar fra 6/5

Grunden til, at der ikke rapporteres om pighvarrer fra ret mange steder, skyldes efter min mening, at der ikke fiskes ret meget efter dem.. Der kræves nemlig aktivt og bundnært fiskeri, gerne med duftende ting, som fiskestrimler, tobis eller GULP tobis. Der er med andre ord, pighvarrer mange andre steder – det er bare at prøve sig frem… Strømstærke kyster med sand eller grusbund er perfekte!

43 cm. pighvar med mit tackle foran

43 cm. pighvar med mit tackle foran

6/5 blev der i Vejers afholdt DM Open i pighvarfiskeri, og der blev fanget rigtig mange pighvarrer – langt over 20 indvejede, og TV Syd kom endda forbi, så der kom et indslag i nyhederne, som i kan se på linket her – hvor i også kan se nogle af fangsterne og præmieuddelingerne fra dagen. https://www.tvsyd.dk/nyheder/06-05-2017/1930/fiskere-gar-pighvar-amok?autoplay=1#player

Næste år, start maj, skal jeg igen være dommer deroppe, til endnu et DM Open i pighvar, og i kan holde øje med facebooksiden her, hvis i vil følge med i, hvornår det bliver næste gang: https://www.facebook.com/groups/504664776382269/

Det fantastiske fiskeri fortsætter efter al forventning, en måneds tid endnu. På et tidspunkt, vil pighvarrerne stikke til havs for at gyde, men allerede i slutningen af august, er de tilbage igen – dog ofte i mindre mængder. Det er nemlig fra slutningen af april, og til og med maj, der er bedst. (Dog med undtagelser…. Jeg ved, at der i de varme perioder af marts, var enkelte, der gjorde meget fine fangster…)

Der er ved vestkysten tale om fiskeri på meget lavt vand, mellem stranden og 1. revle. Der fiskes af de fleste, med et blink i bunden og en ophænger eller flere, ofte med fiskestrimler af hornfisk, makrel eller Gulp agn på. En del fisk, hugger direkte på blinket, som meget gerne må studse bunden ret ofte.. Ved fralandsvind kan en kystwobbler, der synker langsommere, være meget effektiv..

Se at komme på kysten og prøv at fange de smukke, brutale og meget velsmagende pighvarrer. Fanger du flere, end du skal bruge, sæt dem da ud igen, så de kan komme ud og gyde.

Jeg tog lige et par billeder af revlerne ved lavvande, så jeg kunne vise jer de gode standpladser til hvarrerne. På revlens inderside, er der en stejl kant ned på noget dybere vand, og hers tår hvarrerne ofte og fanger fisk, der hvirvles rundt af strømmen her.. Kast derfor op på revlen, og hal ind – hugget kommer ofte, når det passerer kanten her.. Desuden står der ofte flere fisk i revlebruddene. Altså der, hvor vandet, der skyller ind over revlerne og ophobes, bryder gennem revlen, og skyller ud igen. Her kan du ofte se, at bølgerne ikke brydes på samme måde, som over revlerne – og det er et rigtig godt sted!

Smørbagt pighvar smager guddommeligt – og har du en rest tilovers, så rør den op med ½ mayonnaise, ½ creme fraiche, lidt dild, salt og paprika… MUMS!!!

Revlebrud ved lavvande

Revlebrud ved lavvande

Revlens inderside ved lavvande

Revlens inderside ved lavvande

Fisken var lidt for stor til panden...

Fisken var lidt for stor til panden…

Kold pighvarsalat dagen derpå!

Kold pighvarsalat dagen derpå!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

 

 

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks