Med is i stangøjerne….

“Vinteren” er over os!

I sidste uge, viste thermometeret hjemme, minus 14,1 grad, hvilket betyder, at isen på vores søer, teoretisk, voksede 1,4 millimeter i timen på vores søer! Det bliver hurtigt til noget!

For vinterbadere og isfiskere, er den strenge frost fantastisk, men for de søfiskere, der gerne vil i båd eller fiske fra land, er det mere problematisk.. Og for isfiskeren er det nu heller ikke nemt, da temperaturen allerede er kommet noget over 0 igen.. Så den bliver næppe stærk nok til at holde til isfiskeri. Man siger, at 4 cm. Nyis, kan bære en voksen mand, men da isens tykkelse kan variere meget på søerne, anbefales minimum 13-18 cm. tykkelse. Sne på isen, vandløb og kildevæld, kan gøre isen tyndere og porøs – så pas på, hvis du skal på isen! Tag altid sikkerhedsudstyr med (Tov, Isbill (Pigskafter, der bruges til at hale sig op på isen med, hvis man falder i), og gå ikke alene på isen!

Ikke desto mindre, er ørredpremieren gået i mange af vores åer, og havørreden må igen hjemtages, hvis den holder mindstemålet (I nogle åer, er fredningstiden forlænget til eks. 1/3 eller længere). Man kan mange steder – også på kysterne, risikere at fange nedgængere (udlegede fisk). Disse fisk er ofte fine i formen, men slatne i kødet, fulde af vand, og har ikke nogen god madværdi. Sæt dem derfor gerne ud igen, så de kan blive blanke og fede i havet. Skrappe farver på blink, spinnere og fluer er effektive til kolde ørreder, og naturlig agn, som orm er også effektivt. I de nedre dele af åerne, møder man ofte ”grønlændere”, som er mindre havørreder, lynende blanke, som nyder det ferske åvand. I de inderste dele af fjordene kan man også møde mange havørreder, hvorimod der ofte går en måneds tid, før de træffes langs de ydre kyster.

I åerne, der ikke er fredet, finder du også gedder og aborrer. Aborrerne findes ofte i stimer i de dybe huller, mens gedderne lurer under træer, sivtotter og buske. Og det var sådan en, jeg valgte at tage på tur efter i sidste uge, mens sneen væltede ned i det midtjyske..

En af fiskespotsene ved åen. Lige under trærødderne!

En af fiskespotsene ved åen. Lige under trærødderne!

Jeg startede med at fange et par skaller på majs oppe midt i Silkeborg by, slå dem ihjel, og kørte derefter et godt stykke ned af åen. Jeg startede med at montere skallen på et dobbelt krogsæt uden bly, bundet på en meter 0,81 fluocarbon, og så gik turen ellers ned af den nyrenoverede træksti langs åen, der gør gåturen til en leg! Hver gang jeg kom til steder, hvor der var dybt vand under land, udhængende træer eller andet, kastede jeg skallen ud, og lod den synke ind under det udhængende grøde/træ.

Skalle på krogsættet.

Skalle på krogsættet.

Jeg prøvede få steder, og der gik ikke længe, før der var reaktion! I det spritklare vand, kunne jeg se min skalle, lægge sig på bunden af et hul i grøden – men kort efter var den væk.. Og linen løb langsomt af mit multihjul. Jeg gav straks tilslag, og en gedde omkring 5 kilo, væltede sig sidelæns halvt ud af vandet på den helt forkerte side af grødebusken, som jeg fiskede bag. Jeg blev nødt til at holde hårdt mod hårdt, så fisken ikke gik i et piletræ, men kunne samtidigt se, at det kun var en flig af den ene trekrog, der havde fat. Og det skulle jo ske…. Fisken stod af igen… Årets første!! Et arrigt brøl, der nok kunne have skræmt en ældre dame eller to i vandet, fulgte… Da jeg havde samlet mig lidt igen, kom den sidste skalle på krogsættet, og jeg fiskede videre ned af åen, hvor det ene lækre spot, afløste det andet… Kort efter var der hug igen! Jeg havde smidt skallen ud foran et piletræ, og lod den drive mod mig, mens jeg trak den ind under en grødeklat. Her kom en gedde resolut farende ud, og hapsede skallen. Denne gang fisk fisken ikke mere end et par sekunder, inden tilslaget faldt, og jeg kunne kort efter, håndlande en smuk vintergedde på 67 cm, som efter et par billeder i 1 grads varme, fik friheden igen.

Dagens gedde!

Dagens gedde!

Skallen havde klaret fighten, så jeg gav lige den store gedde, som jeg mistede, et skud mere, på min vej hjemover, men den ville ikke mere den dag – og mørket var ved at falde på.

I de kommende dage, loves et pragtfuldt fiskevejr med meget svage vinde, plusgrader om dagen, og minus om dagen… Så se at komme af sted – og knæk og bræk derude! HUSK: Hvis det er frostvejr, når fisken fanges, så må den ikke komme over vandet i mere end få sekunder, hvis den skal genudsættes – slet ikke ved hård frost, da deres finner, slimlag og øjne kan tage skade meget hurtigt.

Mit grej på turen:

  • Stang: ABU Veritas 2.0 10,2 fod multistang med 10-32 g. kastevægt. Super lethed og vandvittig rygrad!
  • Hjul: ABU Revo Toro S Multihjul (over 12 kilos bremsekraft)
  • Line: Svarzonker fletline 0,18 (17,9 kg)
  • Forfang: 0,81 mm. fluocarbon, Kroge: 3-kroge str. 4 (2 stk.)

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks