Geddejagt i bredzonerne!

… Det hele startede egentlig med en lille gåtur ved en af Silkeborgsøerne her i september. Jeg var gået ud på en badebro, og fik efter øjnene havde vænnet sig til spejlingerne, øje på en pæn flok skaller, der trak rundt i nærheden af broen – måske for at søge skjul? Lidt længere henne af samme bro, var der noget på bunden, der først mindede om en pind med alger på. Jeg synes dog, at formen var lidt for lige, så jeg gik så tæt på, jeg kunne, uden at falde i vandet, og synes jeg kunne ane et par finner bagtil på “pinden”. Efter lang tids stirren på tingen, flyttede den sig pludseligt og rystede algerne på snuden af,  og en gedde på 60-70 cm. trak herefter hurtigt over under broen, så skallerne pilede væk! Sikke en oplevelse – og på bare 50-100 cm. vand!

Skaller ved badebroen

Skaller ved badebroen

Her stod gedden!

Her stod gedden!

Selv her i sensommertiden og det begyndende efterår, kan man sagtens – selv ved de store søer – finde gedder inde på selv meget lavt vand. Hvis der er fødefisk, skal de nok indfinde sig!

På vejen derfra, indfandt fiskefeberen sig for alvor, og snart går turen til et par nærliggende søer med gummidyr og wobblere. Jeg har altid elsket at fiske på det lave vand ved vores søer – gerne iført waders eller i kajak, så jeg kan fiske lige i udkantgen af sivskovene. At fiske lige op ad sivene, og ofte se bulende fisk, inden de angriber ens agn, er fantastisk! Nogle gange skal der fiskes langsomt, andre gange hurtigere, men spin-stop er under alle omstændigheder et must! Mange gedder hugger netop her, eller lige, når indspinningen igangsættes igen. Jeg fisker normalt altid mine gummiagn ubelastet, så det er deres vægt alene, der udgør kastevægten. Deres næsten neutrale vægt gør, at de kan fiskes meget livligt, og lokkende foran fiskene. ABU´s MC Pike er en af mine favoritter dertil, og modellerne på 19-23 cm. har i min optik, den helt rigtige vægt og gang. Vælg neutrale farver i klart vand, og farverige i uklart vand. Hvos der fiskes med minde gummidyr, eller geddefluer, foretrækker jeg et flydende kasteflåd med 1,5-2,5 meter 0,70 fluocarbonforfang,  der gør, at man kan kaste langt selv i modvind. monter meget gerne ef efterhængende lille trekrog str. 10-8 i halen på din agn – den vil oftere kroge forsigtige fisk!

Grov gedde krogløses.

Grov gedde krogløses.

Lavvandede vige er ofte glimrende, og støder de op mod dybere områder, er de nærmest sikre pladser! Specielt tidlig morgen og sen aften, kan man blive overrasket over, hvor store gedder der går derind.. De store gedder fra dybet, trækker gerne på furageringsrunde morgen og aften (nogle gange nat), hvor de bl.a. æder syge og døde fisk.

Vi er – selvom thermometeret siger sommer – midt i september, og vandtemperaurerne begynder snart at falde – og det sætter endnu mere gang i de skarptandede rovfisk, der med op til 40 km/t skaber frygt blandt skallerne, og forrygende oplevelser for os – lystfiskerne!

Gedde på gummidyr!

Gedde på gummidyr!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks