Pighvarren ER kommet!

Foråret har til nu været noget svingende med et par grader under normalen, men trods det, så har solens varme formået, at få vandtemperaturerne op på godt 8 grader langs vestkysten – og 8 er det magiske tal!

Pighvar!

Pighvar!

Ved omkring  8 grader, kommer de store pighvarrer nemlig ind mod det helt lave vand ude på bl.a. vestkysten, hvor der i de seneste åer er blevet landet rigtig mange – og store pighvarrer på det lave vand mellem stranden og 1. revle.

Fiskeriet er ikke på toppen endnu, men der er fanget flere fine fisk derude op til ca. 2 kilo – så de helt store 5+ kilos fisk er der sikkert også!

På vestkysten foregår det meste pighvarfiskeri fra populære strande, som Vejers, Børsmose og Henne. Helt fra Blåvand til Nymindegab kan man finde de smukke, store fisk, og der findes utvivlsomt mange flere lokaliteter – også længere nordvestpå. Fordelen ved de 3 førnævnte strande er, at man kan køre bilen helt ud på stranden og derfor bliver det næsten ikke nemmere.

Vindretninger fra nord og nordvest er sjældent gode, og vindstyrker over 6 er ikke gode generelt, hvis vinden er i vestlige retninger, da vandet plumrer op – og da pighvarren jager meget med synet, er det, selvsagt, et problem.. Skulle du være kørt i timevis og komme derud til cacaofarvet vand – så opgiv ikke…. Fisk da ultralangsomt med samme agn, og fang i stedet store skrubber og rødspætter, der også er inde nu…

Tjek gerne DMI inden du planlægger en tur. Strømmen skal ikke være for hård – og så det vigtigste: Gå efter timen før højvandet topper til en time efter det er toppet – disse 2-3 timer er oftest de allerbedste fangsttider. Selvom højvandet først indtræffer efter solnedgang, kan man sagtens stadigvæk opleve vildt fiskeri!

Pighvarren er en glubsk og meget aktiv jæger, der gerne følger byttet længe og sluger det helt i hurtige angreb! Man kan sagtens fange pighvarrerne på almindelige blink, spinnere, jiggs eller sågar flue, men et regulært pighvar-setup er nu det mest givende. Tacklet er uhyre simpelt, og man kan eksperimentere i det uendelige…. Mit favorittackle er, som følger:

Man binder i hovedlinen en god svirvel med hægte. Heri sætter man et blink på 20-40 gram, afhængigt af vind og strøm. Jeg bruger gerne Toby 28 gram i sølv/blå, Messing/grøn eller fluorescerende, hvis vandet er mere uklart. Trekrogen på blinket, skiftes ud med en enkeltkrog str. 2/0. I samme springring, binder jeg så 50 cm. 0,40 nylonline der slutter med endnu en enkeltkrog str. 2-2/0 til ormefiskeri med modhager på skaftet. På denne krog, monterer jeg en GULP tobis eller en GULP børsteorm. Alternativt er en 8-12 cm. lang strimmel hornfisk også super.

Metoden:

Jeg får mange mails, hvor jeg bliver spurgt, hvordan man fisker de smukke fisk – og svaret er det samme hver gang: Vad ud til ca. knædybt vand – vend dig, så du fisker vandret langs med stranden, og kast… Herefter trækkes langsomt ind, så blinket studser bunden jævnligt og laver trykbølger, som pighvarrerne kan mærke. Næste kast lægges 20 grader udad, og når der er trukket ind, går man 5-10 skridt videre og gentager. Når man finder en plads med fisk, kan man sagtens få flere fisk samme sted, så fisk altid pladsen godt af, hvis du har haft hug eller fået fisk – der er ofte flere..

Pighvarren hugger ofte i nedslaget, og det føles først, som bundhug. Idet der meget sjældent er bund derude, er det meget ofte fisk – giv derfor et godt tilslag. Store fisk kan suge sig så godt fast, at nogle simpelthen rykker linen over fordi de tror det er bundhug – men vad ud mod “bundhugget”, hvis du er i tvivl – Det bliver måske levende…

Fiskene fightes ind og stranden på stranden – og er de for store, træder man på dem, og stikker armen i vanden, og løfter dem op i gællerne. Gabet er enormt, så det kan man også sagtens løfte dem i.

Nogle dage kan man løbe i store fangster – husk da her at genudsætte fisk, du ikke skal bruge.

Pighvarrerne er også kommet til de andre kendte pladser landet over – eks. Sletterhage, Langelands østkyst, Samsøs nordvestside, Kysterne syd for Århus, Kysterne ved Gjerrild og Glatved og masser flere…

Pighvar

Pighvar

Der fiskes i den hårde strøm

Der fiskes i den hårde strøm

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Lystfiskeri