Rimmet makrel – En gudespise!

Rimmet makrel!

Rimmet makrel - VELBEKOMME!

Rimmet makrel – VELBEKOMME!

Mange af jer har sikkert nydt vores sensommer, og med den fulgte makrellerne – og der har været mange af dem i år! Makrelsæsonen slutter formentlig først slut september/midt oktober, så klem bare på derude! Bedst fiskeri er ved klart vand, da de jager med synet.

Grejet til makrellerne!

Grejet til makrellerne!

Mange af os har fået en del makreller i fryseren, og på et tidspunkt kan selv stegt og røget makrel blive for meget – men så prøv at lave rimmet makrel. Rimningen er en gravningsproces, der får makrellen til at smage guddommeligt frisk, med et godt bid, og det er en fabelagtig forret, evt. serveret med hjemmelavet dildmayo, rugbrødsknas og soyabønner samt salat. Desuden smager det genialt på en skive ristet rugbrød over en kartoffelskive med mayo! Glæd jer!

Sådan gør man:

  1. Makrellen fanges (Eller købes, hvis man ikke er heldig). Makrellen hugger gerne på et makrelforfang med en kastepirk på 20-60 gram i enden, der fiskes i varierende tempo og højde gennem vandet fra eks. moler og høfder. Turbåde laver også makrelture.
  2. Makrellen fryses ned minimum 2-3 døgn.
  3. Makrellen tøs op, og udbenes. Dette gøres lettest med en filetkniv og en laksepincet. Midterbenet bortskæres og de små ben der løber i siderne fra midten og frem, trækkes let ud med pincetten. Derefter skæres skindet af, så der kun er de to fileter tilbage.
  4. Bland 15 gram salt og 15 gram sukker, og fordel blandingen med 1/4 del på alle makrellens sider, hvorefter de to sider samles igen, så det ligner en fisk.
  5. Fisken kommes derefter i frysepose, som suges tom for luft,  og lægges i køleskabet 2-3 døgn.
  6. Fisken tages derefter ud og er klar til at spise. Skyl fileterne let og tør dem. Skær dem derefter i små stykker på ½ – 1 cm. tykkelse.
  7. Lav lidt lækker, hjemmelavet mayo til: Køb pasteuriserede æggeblommer og kom 2 blommer i en skål sammen med 2 tsk. fransk sennep. Pisk med håndpisker på højeste trin 30 sekunder. Tilsæt derefter eks. rapsolie – først få dråber mens der piskes – derefter mere og mere af gangen (I alt ca. 2/3 dl.) Derefter tilsæt 1-2 spsk. citronsaft, samt 1 spsk. frisk eller tørret dild. Til sidst lidt salt og peber – pisk lidt mere og vupti – en fremragende og nem mayo!!
  8. Skær et par skiver rugbrød i små tern og rist med smør til det er gyldent. De bliver sprøde efter 10 minutters afkøling i køleskabet..
  9. Herefter er det bare at være lidt kreativ med lidt salat og eks. soyabønner til pynt.

Retten smager kun ganske lidt af fisk, og er meget frisk og mættende. En helt anden makreloplevelse.

 

 

Makrellen flækkes med filetkniv

Makrellen flækkes med filetkniv

 

 

Midterbenet skæres væk.

Midterbenet skæres væk.

Rugbrødstern ristes i smør med lidt salt.

Rugbrødstern ristes i smør med lidt salt.

Rimmet makrel - VELBEKOMME!

Rimmet makrel – VELBEKOMME!

Velbekomme!

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks