Fang flere fisk på dine gummidyr!

Øverst jigg monteret på spinfluerig.

GROV sandart på Spin-flue fisket jigg.

Jiggfiskeri med storfangster…?

De fleste har prøvet at fiske med jiggs på den klassiske metode med et tungt jigghoved, som jigghalen er monteret på. Metoden er effektiv til mange arter fisk i både salt og ferskvand, og de fleste tænker nok her på aborre, sandart og torsk, som nok er de arter, der mest fiskes efter med jiggs.

De seneste års fangstrapporter har dog vist, at også bl.a. lange, helleflynder, pighvar, slethvar, havørred og gedde også er meget interesserede i de bløde gummidyr.

I de seneste år har jeg mange gange med stort held prøvet at fiske mine jiggs på et spin-fluetackle, som mange havørred og laksefiskere bruger – bare med en rørflue eller andet i enden.. Et spin-flue tackle består af en almindelig enkeltkrog eller en agnkrog medmodhager på skaftet, hvorpå jigghalen så monteres. Jiggkroppen trækkes helt op over krogøjet, der derved forhindrer jiggkroppen i at glide ned over krogbøjningen under kast. I krogøjet bindes forfanget, der består af ca. 40-100 cm. monofilline eller fluocarbon i en tykkelse, der svarer til fiskeart og det vand, der fiskes i. Herefter monteres kastevægten i form af eks. et synk med øje i begge ender, et lille blink eller en tregangssvirvel, hvori der i tredje øje bindes en knækline i linetykkelse under hovedlinens på 10-30 cm. længde – hvori belastningen sættes. Dette bindes i hovedlinen, og så er man ellers klar..

På billedet kan i se jiggen monteret på alm. krog. Midterst er en jigg monteret på et “almindeligt” jigghoved, og nederst er en stor shad monteret på spinfluerig. GULP laver dog en vægtneutral jigg, der kan fiskes vægtløs, og give samme fordele, som ved spin-fluefiskeriet..

Fordelen ved at fiske med spinfluetackle i forhold til med tunge jigghoveder er, at mange fisk – eks. aborre, sandart og torsk – ikke bare hugger på agnen, når de hugger – de suger også agnen ind i deres mund med et stort vakuum – hvilket gør den store forskel… Hvis der fiskes med tungt jigghoved, skal fisken jo suge vægten med ind også, hvilket giver mange fejlhug – hvorimod et spinfluetackle gør, at jiggkroppen er helt vægtneutral under et spinstop, hvor fisken oftest hugger, og derved suger fisken krog og jigg helt ind i munden med det samme, hvilket giver LANGT færre fejlhug of flere fisk på land!!

Mine peronlige erfaringer er helt utvetydige – metoden virker over al forventning, og slår almindeligt jiggfiskeri med flere længder – prøv selv!!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 

Facebook Comments
Kategorier : Lystfiskeri