Genvej til ålaksen!

I kender det nok.. Der står en opgave i et blad, og nederst under opgaven står der, at facit findes på bladets bagside… I den her blog vil jeg komme tæt på at levere facit på, hvordan man kommer hurtigere til sine ålaks – om det så er den første eller nummer hundrede af slagsen.. Helt en facitliste bliver det dog selvfølgelig ikke, da der sjældent er to dage der er ens, og to laks der opfører sig på samme måde – men den er nu ikke helt gal!

Min første ålaks på 84 cm. og ca. 7 kilo!

Jeg har haft den store fornøjelse, at blive fiskekammerat med Frederik Iversen, som også blogger om sit fiskeri. Frederik Iversen er, som jeg, hårdt arbejdende – og har derfor ikke stort overskud af timer til fiskeri – men på det trods, har han fanget ekstremt store og flotte fisk i hans karriere. Hvor jeg er rimelig god til at fiske efter alle arter fisk, da det er det, jeg har gjort siden 80-erne – så har Frederik kun satset på fedtfinnefiskene, og har en utrolig evne til at kunne læse vandene på en måde – som man bare skal opleve for at tro det.. Hans store viden om standpladser, fiskenes opførsel, agnens gang og meget andet gør det til en oplevelse hver gang man er med.. Jeg har altid været god til at suge informationer til mig på alle mine fisketure,og da jeg nu har været med ham både i Mørrunselven, Sverige og Storåen, kan jeg med sikkerhed sige, at han ved, hvad han snakker om. Her vil jeg komme med nogle af de tips, som han gav, samt egne erfaringer, og håber det vil hjælpe dig til din første – eller næste laks hurtigere end, hvis du ikke havde læst bloggen her!

Der er selvfølgelig stor forskel på åerne i landet her. Nogle er dybe og langsomtstrømmende. Andre lave og hurtige. nogle har lidt og andre meget grøde. MEN fælles for dem alle er, at der er nogle tips, der er suveræne, og vil virke i langt de fleste tilfælde.

De kommer her – er du klar?

1: Brug monofilline! De stive fletliner er alt for kontante, og jeg glemmer aldrig, da Frederik kom gående forbi, og sagde følgende til mig: “du står for højt i tændingen – ikke også Frank?” Umiddelbart skulle jeg lige tænke over, hvad han sagde, men han svarede egentlig med få ord bare på det jeg havde sagt om, at jeg havde mærket et par fisk , og mistet en i fighten…  Laksen skal nemlig have tid til at tage agnen, og med fletline, der mærker hugget med det samme, er der ekstremt stor risiko for, at man hiver agnen væk fra fisken inden den når at lukke munden.. Desuden vil den stive fletline nemt kunne rykke krogen ud af munden på fisken, der ofte fightes på kort line i åerne. Linetykkelse mellem 0.36 og 0.4 anbefales, og om man bruger fastspole eller multihjul er en smagssag..

LAKSEFIGHT!

2: Opstrøms spin er sagen! Ved kast lige eller skråt opstrøms vil agnen komme helt ned til bunden, og give laksen meget kort besutningstid til hugget. Desuden kommer agnen lige ned i hovedet på fisken i stedet for at arbejde sig op langs siden på fisken, hvis man fisker nedstrøms.. Spinnere á la´: Fast Attack 3, Salmon seeker i 16 eller 22 gram, Condom spinneren eller fc spinneren er fine agn, og vægten og indspinningshastigheden skal justeres efter strømmens fart og vandets dybde. Du SKAL mærke bunden en gang imellem – ellers fanger du sjældent laks! Fisk ikke kun langs grøde og sivkanter – men også ude midt i åen, hvor der ofte gemmer sig fisk..

3: Ved flom eller meget vand i åen er wobblerfiskeri længere oppe i vandet også meget effektivt – Wobblere i str. 5-11 cm. i flydende og intermediate er ofte sagen. Farvevalg efter vandets farve. klart vand=naturlige farver og neurale i klart vand. Dog kan provofarver af og til udløse hug…

Laksen genudsættes.

4: Fluefiskeri: Der kastes skråt nedstrøms mod modsatte bred, og fluen driver derefter med små nøk tværs over åen, hvorefter den trækkes nøkvis hjem langs egen bred – hugget kan falde helt ind for fødderne af en, så aldrig giv op før fluen er oppe af vandet! Der står meget tit fisk lige under brinken foran!! Flueline efter strøm og vanddybde – så tag gerne et par forskellige forfang med.. Streamere eller klassiske laksefluer er fine – det vigtigste er at få fluen i vandet..

5: Brug øjnene – fisk, hvor der ser ud til at være naturlige standpladser (Store sten, udhængende brinker og træer, rødder, grødebuske, pælerester og bagvande er gode pladser – husk også, at fiskene kan stå ovenfor sådanne, da de gerne “rider” på trykvandet over dem, som delfiner foran en båd..

Salmon seker - Navnet siger vist lidt om effektiviteten... Den her fangede min laks!

6: Fisk mens det er lyst…. Fiskeri om natten eller før en vis herre får sko på er ofte unødvendigt.. Fiskeriet er ofte ligeså godt eller bedre midt på dagen! Især i de lidt dybere åer er laksen totalt ligeglad med dig – bare den har nok vand over ryggen!

7: “Der skal nogle gange 100 kast til før laksen hugger” NEJ: Hvis laksen vil – hugger den!! hellere fiske til 20 forskellige fisk end at bruge masser af kast på en enkelt – laks nummer 15 vil måske hugge første gang!

Med disse tips – håber jeg at have klædt dig lidt bedre på til laksene i vores åer.

Knæk og bræk derude!!

Frank Sjøgreen

<“)))><

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks