Nu hugger rødspætterne!!!

Efteråret er over os – og fladfiskene æder som besatte inden vinteren – udnyt det nu, og fang nogle flotte, fede rødspætter!

 

Et par smukkke rødspætter fra Årøsund.

 

Rødspætten er en af de mest velsmagende, og flotte fladfisk i vores vande. De smukke røde pletter og den hvide bagside, der kendetegner dem, kan variere meget i størrelse og udseende, og der findes desuden flere hybrider, hvor skrubber og rødspætter har parret generne.

Uanset hvad, så er rødspætten en facinerende fisk, og fiskeriet efter dem, foregår oftest på vanddybder over 5 – 8 meter, med mindre man fisker i aften og nattetimerne, hvor fiskene ofte kan findes ganske tæt ved land.

Rødspætten er en grådig rovfisk, der selvfølgelig gerne spiser sand og børsteorme, men desuden spiser de større rødspætter også gerne mindre fisk, småkrabber og eks. hele skalrejer, der kan være en meget effektiv agn til selektivt fiskeri efter store flade.

Hvis man skal have de bedste chancer for gode flade, så er det en fordel, at tage med en af de mange turbåde, der sejler efter fladfisk. Har man adgang til en mindre båd eller kan leje en, så kan man selvfølgelig også selv tage ud, og opleve nye eventyr og finde spændende pladser.

Det sydlige lillebælt, Øresund og langelandsbæltet er kendte for deres flotte rødspætter, men der er masser af andre fiskepladser landet rundt. Fra vestkystmolere og havne fanges der bl.a. mange spætter, og fra flere andre havne i landet fanges jævnligt rødspætter.

De fleste kender nok det klassiske bundfang til flade. Belastning i bunden, og et par tjavser med et par store enkeltkroge, hvor man kan montere eks.sandorm og derefter kaste ud, og lade det ligge til noget hugger…… NEJ!

Hvis du rammer lige i hovedet af en flad, skal den nok hugge, men rødspætten er en god rovfisk med et rigtig godt syn, en god lugtesans og masser af følesanser! Den kan derfor langt bedre lokkes til hug fra et stort område, hvis man fisker effektivt og aktivt. Hvordan så det?

 

Forfanget til de flade. Min favorit!

 

Jo: Køb eller lav selv et fladfiskeforfang, der består af eks. perler og et par spinnerblade, samt nogle lidt mindre enkeltkroge (De store 1/0 kroge, der ofte sidder på købeforfang er i overkanten. Gode enkeltkroge str. 6-4 er rigeligt store selv til kæmpeflade! )

Skift derefter vægten ud med en lille pirk eller et godt blink, hvor krogen er taget af. Blinket fungerer, som et rigtigt godt lokkeblink til de flade. I blinkets bagende, bindes ½ meter monofilline, og en agnkrog str. 6-4 monteres til slut. Herefter monteres agn på de to forfangskroge, samt på den efterhængte krog. MEGET ofte fanger man over halvdelen af de flade på efterhængeren. Fladfisk er nemlig ekstremt nysgerrige, og følger gerne agnen længe. Den efterhængte krog fisker jo bag forfanget, så derfor hugger følgerne gerne på den.

Fisk desuden aktivt. I stedet for at lade forfanget ligge, fiskes det hen over bunden i små hop. dette er selvfølgelig nemmere fra en drivende båd, men praktiseres også fint fra land, hvor man blot skal kaste ud lidt oftere, end hvis man bare lå stille. Metoden med aktivt fiskeri gør også, at man slipper for mange irriterende krabbehug, og i øvrigt til tider fanger en havørred eller torsk, som bifangst..

 

 

M/S Marianne er en af bådene, der sejler efter store flade i det sydlige Lillebælt.

 

Agnen, der skal på krogene er en smagssag. mange bruger sandorme, som giver et forrygende dyftspor, og er meget effektive. Til gengæld skal de tit skiftes og kan grise ganske meget.. Børsteorme er mere holdbare på krogene og holder til flere fisk pr. orm. Personligt bruger jeg ofte en GULP børsteorm på den øverste krog, og så et lille 2 cm. stykke øverst på de to andre kroge, hvorunder jeg så monterer børsteorm eller sandorm. Fordelen her er helt tydelig i mine fangster… GULP agnen øverst giver ofte de store fisk, der virkelig ser en stor mundfuld i den store orm, mens de nederste kroge fisker effektivt, selvom en flad skulle sutte børsteormen af krogen. Så vil der nemlig stadig sidde et par cm. GULP tilbage, hvilket gør, at man kan fange fisk på alle kroge stadgvæk! Meget effektivt!

Se at komme af sted! Fiskene er derude, og naturen er pragtfuld!

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Grej og Teknik, Lystfiskeri, Tips og Triks