Når ørreden er fanget – Gravad ørred!

Sommerferien er for de fleste forbi, og mange har været ude og fiske enten i sø, å, hav eller en af de mange ørredsøer rundt i landet. Hvis man har fanget nogle ørreder, og er ved at været træt af at spise ovnbagt ørred, stegt ørred eller ørred på grill (Tro mig – man kan sagtens få så meget af det, at man bliver træt af at spise det…) Så kommer her opskrift og billeder til, hvordan du selv – helt uden risiko – kan lave din egen gravad ørred, der smager, så fuglene synger – samt et par serveringstips:

Man kan grave alle typer ørred, så om det er havørred, bækørred eller en regnbueørred fra ørredsøen, er ikke så vigtig. Størrelsen har heller ikke den store betydning, men efter min mening er den bedste gravestørrelse mellem 1 og 3 kilo, renset vægt.

Efter at fisken er renset og skyllet, skal den fryses ned i mindst 2 hele døgn. Dette sikrer, at eventuelle parasitter dræbes inden gravningen. Dette er især vigtigt ved ørreder fra saltvand.

Pr. kilo ørred skal man bruge ca: 100 gram fint salt, 100 gram sukker (Gerne rørsukker), samt 2 gram tørrede dildspidser og et lille drys peber. Disse ingridienser røres sammen.

Fisken tøs derefter op et døgns tid i køleskab, og herefter gøres følgende:

  • Man tager derefter en stor frysepose, og drysser 1/4 el af blandingen i bunden af den. Herefter drysser man 1/4 del mere på kødsiden af den ene filets kødside, og lægger den med skindsiden nederst ind i posen. Herefter drysses den næste 1/4 del på næste filets kødside, og den lægges kød mod kød sammen med den anden filet i posen. Til sidst drysses den sidste 1/4del på skind af den sidste filet. Så ligner det næsten en fisk igen..
  • Herefter suges det meste af luften ud af fryseposen med munden eller en støvsuger, og der bindes en knude derpå. Posen lægges derefter i et højkantet fad, som lægges i køleskabet et døgn. Efter dette døgn, vendes fisken, så den anden kødside vender opad. Efter endnu et døgn, er fisken gravad.
  • Den tages derefter ud, fileterne deles, og der skæres tynde skiver af dem, ved at skære skråt med kniven.

Den gravade ørred/laks smager glimrende på et stykke frisk rugbrød eller franskbrød, og der serveres gerne dilddressing til, som man kan købe i ethvert supermarked. Fisken skal opbevares på køl, og spises indenfor 3 dages tid. Har man meget fisk, kan man sagtens fryse små pakker ned til pålæg, som kan holde sig 1-2 måneder på frys..

Alternativt, er gravad laksørred en mageløs forret til aftensmaden, på en bund af babysalat, med sprøde rygbrødschips til og dressing af 1 dl. creme fraiche og 2 spsk. frisk, finthakket dild, der blandes med en smule salt i en skål.. Rugbrødschips laves ved at skære en skive rugbrød i 4 tynde stænger, pensle med olivenolie, drysse en smule salt på, og derefter riste dem i ovn ved 200 grader i 10-15 minutter. VELBEKOMME!

 

Netop nu er der gang i ørredsøernes fisk. Søerne bugner af ørreder efter sommerheden, og vores efterårsvejr lige nu, får dem i den grad i hughumør – så kom afsted, og fang den lækre fisk, der smager pragtfuldt!

 

Knæk og bræk derude!

Frank Sjøgreen

 
Facebook Comments
Kategorier : Fangster, Lystfiskeri, Tips og Triks